Hodge House, Cardiff

Hodge House, Cardiff

Hodge House is an iconic Grade II listed, eight-storey building in Cardiff. As Principal Contractor for the refurbishment, taking on the responsibility of the design from RIBA Stage 4, we were tasked with the objective of restoring the building and transforming it into a 21st century workspace that would appeal to the next generation of occupiers.

Originally constructed in 1915 for the Co-operative Wholesale Society on the site of the old Town Hall, the building has been stripped back to reveal original cast iron decorative columns, riveted steel structures and a variety of exposed brick and plasterwork. Authentic period features, including the vaulted ballroom and ornate heritage stair balustrading, have been meticulously restored to reveal the character of the building.  

The exposed ceiling to the upper floors creates a ‘de-furbished’ look and feel whilst contemporary finishes presented through communal spaces create a significant ‘wow’ factor. All M&E systems have been replaced throughout, as well as lifts and lighting. There was also a large external package of works completed ranging from roof repairs to facade treatments.  

With panoramic views over landmark buildings in Wales, including the Principality Stadium and Cardiff Castle, the 6th floor has been transformed into a future-proof, high quality environment that promotes activity-based working.

Modern amenities have been delivered to appeal to the aspirations of future occupiers, including a hospitality style reception space, cycle storage and lockers, showers and changing rooms to support health and well-being and encourage sustainable travel. A ‘Get Ready’ room allows the building’s more than 1,100 staff to seamlessly transition from work to play, whilst a multi-purpose studio and south-facing roof terrace provide space for relaxation and socialising.

Hodge House is the first building in Wales to achieve Wired Certified Gold, recognising its quality of digital infrastructure and has also been shortlisted within two categories of the Wales Property Awards 2020 for Development and Workplace Design.

 

 

 

Scope of Works

  • Project Management
  • M&E Design and Installation
  • Lift Replacement
  • Raised Access Floors
  • Partitioning, Exposing and Treatment of Soffits
  • Flooring and Decoration
  • Bespoke Joinery incl. Timber Windows, Stair and Reception Furniture
  • Branding and Signage
  • WC Refurbishment and new Shower Block, Get Ready Room and Yoga Studio

Professional Team

  • Client – Legal & General Property Fund
  • Architect - Stride Treglown
  • M&E - Hoare Lea
  • Structural Engineer - PHG Consulting
  • Employer’s Agent - JLL
  • Cost Consultant - Currie & Brown

 

Project Duration: 36 weeks
Contract Value: £8.5M
Floor Area: 110,000 sq.ft

Modern occupiers are increasingly demanding office space that inspires staff and increases productivity. Hodge House presented an opportunity to create additional occupier facilities such as cycle and changing facilities, studio, get ready room and shared informal workspace in an enlarged entrance. These combined facilities, along with the history and period features of the building, create a workplace of real character which we believe will provide the best possible work environment for occupiers

Simon Wilkes, Head of Development - Legal & General Investment Management

Speak to one of our experts